Wordt de luftwaffe-bunker voor art & dance?

Commando-bunker ‘Diogenes; voor de Luftwaffe. ©️

Arnhem kent vele bijzondere plekken. Met de ontmanteling van een aantal jarenlang afgesloten militaire terreinen in de bossen rond Arnhem, valt er veel te ontdekken. Zo werd het voormalige Kamp Koningsweg Noord voor civiel gebruik vrij gegeven.

Nu komt een heel bijzonder voormalig militair object vrij: de Diogenes bunker net ten noorden van Arnhem.
Deze bunker is van enorme omvang en heeft jarenlang gediend als opslag voor het Gelders Archief. Ook is er een opslag van het Openluchtmuseum. Het Gelders Archief krijgt binnenkort een nieuw onderkomen en daarmee komt een groot deel van deze bunker vrij.

Ooit was deze bunker onderdeel van wat het grootste militaire vliegveld van de Duitse Luftwaffe buiten Duitsland moest worden, groter dan het huidige Schiphol. Van hieruit werden de toestellen van de Luftwaffe langs de hele noordelijke kusten van Europa gedirigeerd. Ook was de bunker en delen van het vliegveld aangesloten op het landelijke spoornet middels een spoor en aftakkingen van totaal 13 km lengte.

Maar wat nu? De bunker heeft enorme potenties. Zoveel is duidelijk. Wellicht kan het de status bereiken van de Boros Bunker in Berlijn, een kunstbunker waar aanmeldperiode voor een rondleiding van 3-5 maanden niet ongebruikelijk is. Bas Keukens (@bkeukens) liet via Twitter weten dat hij ook dacht aan de Berliner Unterwelten. Een geweldige toeristenattractie.
Kan de bunker een functie krijgen in speciale collecties van experimentele kunst? Is er een combi mogelijk met het Kröller Müller Museum in het Nationaal Park de Hoge Veluwe?

De bunker is zo groot en relatief afgelegen, dat een bestemming als Dance Bunker ook eens bekeken zou moeten worden. De dikke muren zullen geen dB geluid doorlaten. Het zou een uitstraling kunnen hebben van Randstad tot Ruhrgebied.

Moeten we nu kiezen? Nee, het complex is zo groot dat het zowel een top galerie kan worden, een dancebunker en een Arnhemse versie van de Berliner Unterwelten. En wie weet, welke ideeën zich nog aandienen.

Of lees ‘Krijgt Arnhem de grootste kunst- en natuurzone van Nederland?

Bekijk ook eens onderstaande video-impressie gemaakt door As We Speak.