Urban Update

ANDERS KIJKEN. ANDERS DOEN. MET DE STAD.

OKTOBER 2020

Snel naar onze website

THE GREAT RESET

ER STEEKT EEN STORM OP

Het huidige proces dat we doormaken is van een historische omvang en dit is vermoedelijk nog maar het begin. We zijn in een noodzakelijke transitie terecht gekomen. Was deze transitie onvermijdelijk? En wat kunnen we nog verwachten? Op onze website een speculatief kijkje in de nabije toekomst.

Begin dit jaar begonnen wij met een terugblik naar de 1920-er jaren, die naast veel culturele uitspattingen, ook een wilde tijd inluidde.  We beleven nu 100 jaar later wederom de Wilde Twintiger Jaren.

NIJMEGEN

Plant je vlag

Wie vanaf Arnhem richting Nijmegen rijdt en net voor de brug over de Waal links af stuurt, rijdt zo een opmerkelijke wijk binnen. In het voormalige Lent, nu gemeente Nijmegen, is het project ‘Plant je vlag’ gerealiseerd. Een reeks ‘eigenwijze’ woningen vormen samen een bonte wijk. 

De meningen over het resultaat zijn uitgesproken: je vindt het prachtig, of je maakt direct rechtsomkeer.
Meer hierover is te lezen in een artikel in De Gelderlander en natuurlijk bij de ‘Plant-je-vlaggers’ zelf.

Foto boven van website Plant je vlag

ZUTPHEN

We gaan naar Zutphen

De trek van de Randstad naar ‘het oosten’ van het land is al vaker onderwerp van artikelen in de media geweest. Vooral steden als Ede en Arnhem merken een stijgende vraag naar woningen van belangstellenden uit de Randstad. De rust, ruimte en de natuur blijkt voor velen aantrekkelijk.

Opmerkelijk is evenwel dat ook het relatief kleine stadje Zutphen in vizier bij huizenzoekers uit de Randstad is gekomen. Wie Zutphen kent weet hoe wonderschoon het stadje is, vergelijkbaar met Doesburg. Met 40.000 inwoners is het toch een complete ‘stad’. Maar vooral de schoonheid van de oude binnenstad met haar pakhuizen en smalle straatjes zijn voor steeds meer Randstedelingen verleidelijk.

Het Financieel Dagblad schreef hier onderstaand artikel over (toegang na inschrijving).

BERLIJN | MUZIEK
Video afspelen

Kreuzberg am Meer

Als Kreuzberg ergens niet ligt dan is het wel aan zee.
Marteria, Yasha, Miss Platnum hebben al meer songs op hun naam staan over Berlijn, zoals Lila Wolken, over de onvermijdelijke ochtend na een Berlijnse stappersnacht.
Kreuzberg am Meer gaat over alle kenmerken van de karakteristieke Berlijnse wijk Kreuzberg.
Voor wie deze wijk met zo’n 110.000 inwoners kent, een minutenlange herkenning, voor anderen een snelle kennismaking.

LEESTIP

Maximaal, gelijk, voldoende, vrij

Van wie is de stad? Van iedereen, zou het antwoord idealiter luiden. Maar wát is het waar iedereen aanspraak op zou kunnen of mogen maken? En vooral ook, wáár dan? Wat is rechtvaardig bij de bepaling van wie wat krijgt in de stad en waar?

‘De rechtvaardige stad’ wordt ten onrechte vaak gezien als een concept dat voor slechts één uitleg vatbaar is. Voortdurend worden verschillende perspectieven nagestreefd die strijdig met elkaar zijn. Vier van die perspectieven – de welvarende stad, de egale stad, de voorzienende stad en de vrije stad – worden in dit essay uitgewerkt en doorgeredeneerd op hun toepassing in stedelijk beleid.

Zicht op meerdere perspectieven biedt ruimte voor discussie en voor beter onderbouwd beleid. Daarmee geeft dit essay handvatten aan beleidsmakers om een moeilijk te grijpen begrip als ‘rechtvaardige stad’ concreter en bewuster invulling te geven. Ook biedt het houvast voor het maatschappelijke debat en voor het voeren van effectief en legitiem stedelijk beleid.

LEESTIP

Idealisten aan de leiding

De auteur:
‘Dit boek (gratis download in pdf) is voor ondernemende, actieve en maatschappelijk betrokken mensen. Voor idealisten die leiding willen geven aan hun omgeving en aan hun eigen leven. Die weigeren mee te gaan in het cynisme ‘dat je er toch niets aan kunt doen’. Die dilemma’s benoemen, smeulende processen willen aanwakkeren en gelijkgezinde mensen met elkaar verbinden.’

‘Zulke mensen vind je in organisaties waar managers nog handelingsvrijheid en speelruimte hebben, in overheidsorganisaties bij bestuurders die interactie en participatie nastreven, in bedrijfsonderdelen, bij kleinere bedrijven en maatschappelijk verantwoorde ondernemers, op internet bij de initiatiefnemers van netwerken en communities en in de samenleving bij de oprichters van allerlei burgerinitiatieven.’

LEESTIP

Hoofdstad van de DDR

De uitgever:

‘Eindeloze rijen grauwe woonblokken, de Fernsehturm, de Muur, vrolijke Trabantjes: welke sporen liet het communistisch verleden achter in Berlijn? Dit rijkelijk geïllustreerde en overzichtelijk vormgegeven boek vertelt de opkomst en ondergang van de DDR aan de hand van belangrijke gebeurtenissen, personen, anekdotes en interviews met inwoners van Berlijn.’

‘Op 9 november 1989 viel de Muur. Erik Timmermans en Jaap Visser nemen de lezer mee naar Berlijn, de hoofdstad van de DDR. Berlijn is zowel een compacte geschiedenis van veertig jaar communisme in Duitsland als een geschiedenis van een fascinerende, veerkrachtige stad. De heldere kaarten, wandelroutes en schitterende foto’s van iconische gebouwen maken het tot de perfecte gids voor iedereen die van Berlijn houdt.’

OVER URBAN UPDATE

Urban Updates is onze maandelijkse nieuwsbrief van Urban Inspiration. Veel aandacht voor opmerkelijke stedelijke ontwikkelingen, burgerinitiatieven. Omdat stedelijke ontwikkelingen niet los gezien kunnen worden van culturele en politieke ontwikkelingen, maken we ook regelmatig uitstapjes naar deze onderwerpen.

Urban Update verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus en wordt uitgegeven door Urban Inspiration.

Wij zijn altijd benieuwd naar uw mening over onze Urban Updates. Laat daarom uw reacties, suggesties achter via onderstaande knop.

Ik wens u veel leesplezier.

Paul de Bruijn

URBAN INSPIRATION

Stijl website aangepast

Ofschoon de website zelf nog niet zo oud is, was de huisstijl of preciezer gesteld de kleurstelling dat wel. De herkenbare kleur ‘magenta’ dateert al vanaf de begintijd van het online avontuur dat rond 2001 begon. De aardetint is later, rond 2009 toegevoegd. Beide kleuren zijn vervangen door zwart en ‘goud’. Alleen achter een link is nog magenta te ontdekken. Een restant van inmiddels bijna 20 jaar internetverleden.

De website is ook inhoudelijk flink aan de veranderende tijd  aangepast. Voorlopig zullen amper tot geen rondleidingen plaatsvinden door Berlijn. De stad is op dit moment niet de meest ontspannen plaats voor een inspirerende tour. Daarom een geheel aangepaste website waar het verhaal van ‘de stad’, daarmee wordt bedoeld, elke interessante stad, wordt verteld.
Berlijn blijft onze oogappel, plek van dialectiek en confrontatie en daarmee richtinggevend voor Europa. We zullen haar dan ook niet uit het oog verliezen.

MAASTRICHT

Het 'Landbouwbelang'

Wie aan Maastricht denkt, denkt niet direct aan industrie laat staan aan een eminente rol van de stad in de ontwikkeling van de industrialisering van Nederland. En daarmee zullen vele bezoekers aan Maastricht zich niet realiseren welke maatschappelijke kracht schuil gaat in een van de grote industriële monumenten van de stad: ‘Landbouwbelang’. Een kennismaking

ONDERSTEUNING

Content met content

Met heel veel genoegen en plezier maken we (bijna) maandelijks deze uitgebreide nieuwsbrief over (alternatieve) urbane ontwikkelingen. Geen reclame, geen verkoop van uw persoonlijke email-adres.
Inhoud, 100% content.

Deze maandelijkse Updates zijn en blijven kosteloos. 
Toch zou een kleine bijdrage helpen dit werk voor de lange termijn veilig te stellen.
U ziet aan de voorgestelde bedragen dat hiermee geen kostendekkende exploitatie zal worden bereikt. Maar alle kleine beetjes helpen.

Bedankt voor uw waardering.

Bedrag € -
STADTGEIST

Stadsmagazine voor fijnproevers

Geen plek die ons meer inspireert om verhalen te maken dan de grote stad, onze standplaats Berlijn voorop. Maar ook Istanbul, Napels, Rome, Jeruzalem, New York en al die andere fantastische wereldsteden. Het zijn bronnen van inspiratie en vol van cultuurhistorische schatten.

STADTGEIST is altijd op zoek naar nieuwe verhalen over bijzondere initiatieven en relevante ontwikkelingen in stedelijke samenlevingen. Een deel van deze verhalen publiceren wij in ons digitale magazine en in speciale themanummers, pdf

STADTGEIST maakt ook content rondom urbane thema’s voor online en offline media in opdracht van derden of in samenwerking met partners. Heeft u behoefte aan kopij, content of andere input voor uw medium of bent u op zoek naar inhoudelijke samenwerking? Neemt u dan contact met ons op voor een vrijblijvend aanbod: contact@stadtgeist.nl.

STADTGEIST is een samenwerkingsverband van Berlijn op Maat en Urban Inspiration.

BERLIJN
Video afspelen

De onrustige 1920-er jaren

Toen wij in januari van dit jaar begonnen met deze rubriek konden we niet vermoeden dat een eeuw na de ‘roerige twintiger jaren’ niet alleen Berlijn, maar de hele wereld in verwarring en crisis zou verzinken. Met de historische daling van de rente onder nul procent, midden vorig jaar, kon je vermoeden dat er iets zou en moest gebeuren, maar dat dat in de vorm van een virus zou zijn, kon niemand voorzien.

Wij zijn aangeland in 2020. Exact 100 jaar na 1920, het begin van de ‘Roerige Twintiger Jaren’, de jaren van de grote veranderingen, grensverleggende experimenten in kunst en cultuur. Vooral Berlijn stond in de jaren bekend om haar ontketende seksuele moraal, de ontelbare nachtclubs, de openlijke lesbische en homosexualiteit.

Er heerste niet alleen een revolutionaire stemming. Berlijn in de 1920-er jaren was ook zeker een stad van de mode. Niet de haute couture waar Parijs om bekend was, maar om de mode-voor-alleman. Het was de tijd van bekende café-restaurants als Kempinski, Alte Klause en Kranzler, namen die nog steeds bestaan in de stad.
Meer hoort u in bovenstaand interview met Ruth Haber, oud-moderedakteur.

STER*ARTIKEL
Berlijn

50.000 m2 experiment

Berlijn is Europa’s grootste stadslab. Die naam heeft de stad in de afgelopen decennia opgebouwd door een combinatie van veel beschikbare lege panden en ongebruikte terreinen en actieve en ondernemende culturele en urbane initiatiefnemers.
Het experimenteren met leegstaande panden is zeker nog niet voorbij. Wat te denken van het Haus der Statistik dat een hele nieuwe toekomst tegemoet gaat.*

Let op: Ster*artikelen zijn alleen te openen als u de link uit de email hebt geactiveerd. Deze blijft actief totdat u de cookies uit uw browser verwijdert. Dan even opnieuw deze link uit de email activeren.

BERLIJN

€116 miljoen voor verbouw Kanzlerambt

Het zijn moeilijke tijden voor veel burgers en dat is in Berlijn niet veel anders. Toch lijkt de Duitse regering van plan het Kanzlerambt voor een lieve €116 miljoen te vertimmeren.
Dat lijkt niet erg goed te vallen.

BERLIJN

Verdringing woningmarkt

Het door kapitaalkrachtige kopers van appartementen verdringen van lage inkomensgroepen leek een halt te zijn toegeroepen. Maar in een recent voorstel van minister voor bouw, Horst Seehofer (CSU), wordt het omzettingsverbod van een huurwoning naar een koopwoning geschrapt.

Dat is natuurlijk slecht nieuws voor Berlijnse huurders. Het aanbod van betaalbare huurwoningen loopt daarmee verder terug. Voor de initiatiefnemer van het voorstel tot schrappen van het Umwandlungsverbot ‘gaat een droom in vervulling’, zo meldt hij in de Berliner Zeitung.
De bond van huurders is echter ‘geschokt’.

URBAN FORUM

Experiment stopt

Het was een experiment, de herintroductie van een ‘forum’. Een forum is een lang bestaande vorm van uitwisseling van informatie en een mogelijkheid voor discussie. Het bestond al geruime tijd voor de komst van de social media.
Een forum is doordat je veelal moet inloggen en per onderwerp moet reageren, een minder toegankelijk platform dan Twitter of Facebook, waar het geven van meningen zo laag mogelijk is gemaakt.

Het was dus een poging die duidelijk niet aansloeg. We hebben het forum dan ook onlangs van onze website verwijderd.
Goed geprobeerd, zullen we maar zeggen.

EXPO

40 jaar Jo Coenen verlengd

De tentoonstelling over de Limburgse bouwmeester Jo Coenen is verlengd tot en met 3 januari 2021.
De expo neemt de bezoeker mee in de wereld van de architectuur door het kijkglas te leggen op de praktijk van ontwerpen, het ontwikkelen van visies voor steden en gebieden en het lesgeven aan een nieuwe generatie.

Aan de hand van zijn werk in Europa omvat de tentoonstelling een scala aan schetsen, ontwerptekeningen, maquettes, notities, interviews, filmbeelden en meer. Wandel door de Tijdstunnel naar de verbeelde lessen en de Oeuvrezaal en leer over de architectuur van de toekomst.

DUITSLAND

30 jaar Duitse eenheid

Het jaartal 1989 staat iedere Europeaan in het geheugen gegrift. Het jaar waarin een einde kwam aan de tweedeling van Europa in een ‘oost’ en een ‘west’ Het IJzeren Gordijn viel en zo ook de Berlijnse Muur.
Echter de staatsrechtelijke opheffing van de Duitse tweedeling vond pas plaats in 1990.
Onderstaand een prachtig overzicht van de Berliner Zeitung van de talrijke aspecten van deze deling. Dat doet zij aan de hand van de driedeling these, anti-these, synthese.

CHINA
Video afspelen

30 jaar groeiexplosie

Het tempo waarin China zich ontwikkeld heeft van ambachtelijk-agrarische staat naar techgedreven kapitalistisch groeiwonder is duizelingwekkend. Daarvoor was en is wel een autocratische regering nodig en een vrijwel geheel gedigitaliseerde samenleving. Zijn de VS en Europa al gepasseerd en hoe erg is dat? In deze reportage China vanuit het perspectief van Amerikaanse money makers.

RECENTE ARTIKELEN