Urban Update

ANDERS KIJKEN. ANDERS DOEN. MET DE STAD.

NOVEMBER 2020

Snel naar onze website

ONZE STEDEN POST-COVID

ONZE STEDEN IN 2021

We zijn op weg naar het jaar 2021. En het ziet er naar uit dat het een bijzonder jaar gaat worden. Zoals altijd bij ‘turning points’ in onze geschiedenis, zijn de steden daarin de hoofdrolspelers. Maar hoe positief is dat? Worden onze steden centra van maatschappelijke onrust en overheidsobservatie of broedplaatsen voor nieuwe vormen van samen leven in een meer rechtvaardige samenleving?

In een uitgebreid artikel besteden wij aandacht aan de mogelijke gevolgen van de dubbele crisis (Covid, economie en mondiale structuren) voor onze steden. Geliefd voor haar culturele mogelijkheden, werkgelegenheid, creatieve energie en ontmoetingsmogelijkheden, maar zal dat zo blijven?
Een eerste verkenning.
Naar het artikel: Onze stad in 2021

URBAN ESCAPE

Radio Kootwijk

Ik heb wat met zenders. Jeugdherinneringen zullen we maar zeggen. De magie ervan is bijgebracht door zeezenders als Radio Veronica en Radio Nordsee International (RNI). Drijvende popzenders die het heel anders deden dan de slaperige radiozenders in Hilversum.

Misschien is dat wel de reden dat ik met speciale ogen naar het gebied bij Radio Kootwijk kijk. Meer hierover is te lezen in onderstaand artikel.

Heeft u onlangs ook een lokale ontdekking gedaan, laat het ons weten via paul@urbaninspiration.nl.

BERLIJN

De luchthaven blues

Berlijn telt drie bekende luchthavens: Tegel, Tempelhof en BER-Schönefeld. De vierde, het kleine Gatow, laten we even buiten beschouwing. Met alle van de drie genoemde luchthavens heeft de stad gedoe. Zo wilde de stad een deel van de voormalige luchthaven Tempelhof bebouwen. Maar in een volksstemming in 2014 werd daar een stokje voor gestoken.

Tegel zou bij de opening van de nieuwe/vernieuwde luchthaven BER-Schönefeld sluiten om omgezet te worden naar een hightech campus. Maar in een volksstemming werd de sluiting (voorlopig) tegengehouden. Nu gaat de verouderde luchthaven dan toch dicht en komt de campus er alsnog.

En dan BER. Het vliegveld dat eigenlijk een uitbreiding van het verouderde Flughafen Schönefeld is, wilde maar niet afkomen. De opening van het nieuwe deel, genaamd ‘BER’, stond aanvankelijk gepland voor 2011. Nu 9 jaar later lijkt de luchtvaartsector zijn zwaarste crisis sinds decennia mee te maken. Maar het vliegveld is deze maand nu toch eindelijk geopend.
BERLIJN | VIDEO

Laatste vlucht verlaat Berlin-TLX

In bovenstaande video een korte impressie van de laatste vlucht van Tegel (TLX) uitgevoerd door Air France.

Onder een lange reportage over het drama van de aanleg van de nieuwe luchthaven BER.
Buiten Duitsland alleen te zien met VPN.

BERLIJN |MUZIEK
Video afspelen

Summer in Berlin

In de serie muziek uit of over Berlijn dit keer Alphaville.

De zomer in Berlijn is voorbij. Nu tooit de stad in alle tinten geel, rood en bruin. Met de Noorse band Alphaville blikken we nog even terug op de zomer in Berlijn, het seizoen waarin de stad op haar best is.

LEESTIP

Een rechtvaardige stad

Initiatiefnemers met een (sociaal) hart voor de stad geven de stad en/of een specifieke plek in die stad haar aantrekkingskracht. Maar zij hebben het financieel gezien niet altijd even makkelijk. Het Stadmakersfonds helpt deze Stadmakers financieel op de goede weg om zo hun meerwaarde voor de stad en haar inwoners mede-mogelijk te maken. En – misschien nog wel belangrijker – om dit ook voor de toekomst te behouden.

Voor het vaktijdschrift in gebiedsontwikkeling ‘Grondzaken en gebiedsontwikkeling’, uitgegeven door Sdu, heeft fondsmanager Jan-Jaap Gerritsma een artikel geschreven over de thematiek van impactvolle en onderscheidende gebiedsontwikkeling. 

Meer in het artikel, dat ook te vinden is in de 5de uitgave van Grondzaken in de praktijk van dit jaar!
Hier gratis als pdf te downloaden.

LEESTIP

Berlijn! Berlin!

Auteur: Hans Olink

‘In dertig verhalen volgt Hans Olink het grillige spoor van de geschiedenis. Verhalen uit verschillende steden, die alle Berlijn heten. Verhalen over het legendarische Café des Westens, het Romanische Café, de schrijvers Herman Heijermans, Paul van Ostaijen, Joseph Roth, Franz Kafka, Vladimir Nabokov en Cees Nooteboom, de beeldend kunstenaars Paul Citroen en Armando, de componist Hanns Eisler, de regisseur Bertolt Brecht, maar ook de revolutionairen Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg, en Keizer Wilhelm II en de terrorist Josef Schaap.’

‘Hans Olink verdiept zich al heel lang in de geschiedenis van de twintigste eeuw. Voor de radio in het VPRO-programma OVT, en in tal van boeken, zoals: Een Siberische Tragedie, Nico Rost. De man die van Duitsland hield en Dronken van het leven, een biografie over de schrijver en zwerver A. den Doolaard.’

BERLIJN

Macht én onmacht

Vanwege de cruciale betekenis van Duitsland voor Europa is het van belang om de Duitse politiek niet alleen te volgen, maar ook om deze te doorgronden. Vanuit het centrum van de Duitse macht is dat al geen eenvoudige opgave, laat staan buiten de Duitse staatsgrenzen.

In dit artikel ontrafelt STADTGEIST de (internationale) machtsstructuren in de Duitse hoofdstad. Dat behelst veel meer dan alleen het reilen en zeilen van Angela Merkel of andere kopstukken. Berlijngids Tom Bergrath geeft in dit artikel een grondige schets van de voornaamste veranderingen in politiek Berlijn sinds het einde van de Duitse deling.

OVER URBAN UPDATE

 

Urban Updates is onze maandelijkse nieuwsbrief van Urban Inspiration. Veel aandacht voor opmerkelijke stedelijke ontwikkelingen, burgerinitiatieven. Omdat stedelijke ontwikkelingen niet los gezien kunnen worden van culturele en politieke ontwikkelingen, maken we ook regelmatig uitstapjes naar deze onderwerpen.

Urban Update verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus en wordt uitgegeven door Urban Inspiration.
Heeft u de afgelopen drie edities gemist? U vindt ze hieronder.

Wij zijn altijd benieuwd naar uw mening over onze Urban Updates. Laat daarom uw reacties, suggesties achter via onderstaande knop.

Ik wens u veel leesplezier.

Paul de Bruijn

ARNHEM

Nieuwbouw Coehoorn

In de Arnhemse wijk Coehoorn zullen de komende jaren op drie locaties nieuwe panden verrijzen voor wonen en werken.
Boven het ontwerp van het toekomstige nieuwe pand voor werkplekken voor creatieve ondernemers. Het ontwerp is van H2A-architecten uit Arnhem. De projectontwikkelaar is DID uit Utrecht. De ontwikkeling is in opdracht van het burgerproject Coehoorn Centraal.

In dit pand zullen de begane grond en de eerste etage als werkplekken worden ingericht. Totaal zal ongeveer 1.100 m2 hiervoor beschikbaar zijn.
Op de 2e, 3e en 4e verdieping zullen 24 appartementen in de sociale sector worden gerealiseerd. De woningen zijn bedoeld voor de ‘jonge stedeling’.
Parkeren zal ondergronds gebeuren.

STADTGEIST

Ambitie en Berlijn

Eindelijk: Berlijn heeft een nieuw vliegveld. Hoe kan een land dat het ‘Wirtschaftswunder’ voortbracht zo struikelen over de aanleg van een vliegveld?

Er wordt hard gewerkt aan een speciale Berlijn-editie van STADTGEIST met als thema Ambitie. Welke ambities heeft Berlijn eigenlijk? En heeft de huidige crisis daar invloed op?
En voor het eerst en exclusief voor STADTGEIST het wonderlijke verhaal achter het Arnhemse burgerstadsproject: Coehoorn Centraal. Wat bezielde de initiatiefnemers, hoe konden zij zover komen en een hongerige projectontwikkelaar van het lijf houden?

STADTGEIST maakt ook content rondom urbane thema’s voor online en offline media in opdracht van derden of in samenwerking met partners. Heeft u behoefte aan kopij, content of andere input voor uw medium of bent u op zoek naar inhoudelijke samenwerking? Neemt u dan contact met ons op voor een vrijblijvend aanbod: contact@stadtgeist.nl.

STADTGEIST is een samenwerkingsverband van Berlijn op Maat en Urban Inspiration.

ONDERSTEUNING

Content met content

Met heel veel genoegen en plezier maken we (bijna) maandelijks deze uitgebreide nieuwsbrief over (alternatieve) urbane ontwikkelingen. Geen reclame, geen verkoop van uw persoonlijke email-adres.
Inhoud, 100% content.

Deze maandelijkse Updates zijn en blijven kosteloos. 
Toch zou een kleine bijdrage helpen dit werk voor de lange termijn veilig te stellen.
U ziet aan de voorgestelde bedragen dat hiermee geen kostendekkende exploitatie zal worden bereikt. Maar alle kleine beetjes helpen.

Bedankt voor uw waardering.

Bedrag € -
BERLIJN
Video afspelen

De onrustige 1920-er jaren

Toen wij in januari van dit jaar begonnen met deze rubriek konden we niet vermoeden dat een eeuw na de ‘roerige twintiger jaren’ niet alleen Berlijn, maar de hele wereld in verwarring en crisis zou verzinken. Met de historische daling van de rente onder nul procent, midden vorig jaar, kon je vermoeden dat er iets zou en moest gebeuren, maar dat dat in de vorm van een virus zou zijn, kon niemand voorzien.

Wij zijn aangeland in 2020. Exact 100 jaar na 1920, het begin van de ‘Roerige Twintiger Jaren’. Het was niet alleen een periode van politieke onrust, geweld en moord, maar ook van een levendig cultureel leven.

In deze video een compilatie van muziek uit die roerige 1920-er jaren in Berlijn.

STER*ARTIKEL
ENCI Maastricht

Industrie naar de uitgang

Weinig huizen zijn in Nederland gebouwd zonder het cement van ENCI in Maastricht. Of het moeten huizen zijn van vóór 1928, toen het bedrijf zijn graafwerk naar mergel begon. Na een kleine eeuw is het doek voor ENCI gevallen. In juni dit jaar sloot het bedrijf met zijn overgebleven 50 medewerkers de poorten. 135 ha afgegraven natuur verder, mag de natuur de draad weer oppakken. Het terrein is overgedragen aan Natuurmonumenten. Het is de start van een nieuwe toekomst van de mergelgroeve.

Let op: Ster*artikelen zijn alleen te openen als u de link uit de email hebt geactiveerd. Deze blijft actief totdat u de cookies uit uw browser verwijdert. Dan even opnieuw deze link uit de email activeren.

BERLIJN | BEELDEN

Berlin leuchtet AH.

Blij was de buurt er niet mee toen tijdens het jaarlijkse najaarsfestival ‘Berlin Leuchtet’ in 2015 op een van de panden het gezicht van Hitler verscheen. Het verboden hakenkruis was weliswaar vermeden, maar de verontwaardiging was er niet minder om.
De gealarmeerde politie kon niet meer zeggen dan dat het een kunstproject betrof en dat als men het niet wenste te zien, men de gordijnen maar dicht moest doen (bron: NOS)

AMSTERDAM

Wonen in een kraakpand

Amsterdam heeft een sterke krakerstraditie. Vooral in de laatste decennia van de vorige eeuw zijn er veel spraakmakende krakersacties geweest. Denk daarbij aan de Groote Keijser, de Grote Wetering, Lucky Luyk en de Vondelstraat. Het waren de wilde jaren van de krakerswereld met heftige confrontaties tussen het radicale deel van de krakers en de politie. 

De kroning van koningin Beatrix op 30 april 1980, werd een dag van opstand en rellen van ongekende omvang. Deze dag werd bekend met de leus: ‘Geen woning, geen kroning’. 
Voor minder krantenkoppen zorgde een ander kraakpand: Tetterode in Amsterdam Oud-West. Na bijna 40 jaar kent het pand nog steeds een community-gedreven woonvorm. Reden om nader kennis te maken aan de hand van het onlangs gepubliceerde boek ‘Zeggenschap zonder bezit’.

BERLIJN

Wijk in hout

Berlijn is nooit vies geweest van grootse ambities als het gaat om architectuur en stedenbouw. De stad kent talrijke voorbeelden van aansprekende bouwprojecten. We zullen daar in het volgende jaar aandacht aan besteden.

Nu heeft de stad plannen om de onlangs gesloten luchthaven Tegel om te bouwen tot een wijk volledig opgetrokken in houtbouw. Het hout staat als het ware voor de deur: in het omliggende Brandenburg.

BERLIJN

Living the city

Cities are full of stories—simultaneous, contradictory, overlapping, and inextricably connected. Living the City tells over fifty stories from architecture, art, and city planning projects in the main hall of the former Berlin-Tempelhof Airport. The National Urban Development Policy exhibition shows processes and opportunities for action in cities across Europe.

Due to the current infection regulation of Berlin, the exhibition will close on November 2 and will not be open to the public until November 30, 2020. But Living the City can still be experienced—with a virtual city collage, guided film tours and project recommendations by the curatorial team, as well as recordings and digital events from the supporting program.

RECENTE ARTIKELEN