Urban Update

ANDERS KIJKEN. ANDERS DOEN. MET DE STAD.

MEI 2020

Snel naar onze website

BERLIJN
Berlijners weten wel hoe ze die 1,5 meter afstand moeten houden.

BERLIJN VEERT OP

Heel langzaam veert de ooit zo levendige stad weer op. De terrassen mogen sinds 15 mei weer open. Nou open, voorzover het rendabel is om binnen en buiten 1,5 meter afstand tussen de gasten te garanderen. Reserveren wordt aanbevolen, handen desinfecteren bij entree, de tafel wordt aangewezen en garderobes blijven dicht.

Ook zijn de openingstijden ingeperkt van 6.00 tot 22.00 uur. De Berlijnse clubs hebben het moeilijker: die zouden wellicht dit jaar niet meer open mogen gaan. Dat overleeft vrijwel geen enkele club. 
Het wordt nog spannend om te zien hoeveel van de zo geliefde clubs na deze immense crisis overblijft.

BERLIJN

Mittelstand am Ende

Geen stad in de wereld waar de middenstand geen doodstrijd doormaakt. Berlijn is uiteraard geen uitzondering. Ook daar schreeuwt de middenstand om lockerung van de maatregelen en/of nieuwe financiële steun.

Meer dan 14.000 Berlijnse bedrijven hebben meer dan 10 werknemers. En uitgerekend deze ondernemers vallen buiten de boot voor financiële overheidssteun. Vooral hele grote en hele kleine bedrijven worden momenteel in een of andere vorm gesteund, maar het MKB valt net buiten alle regelingen.
Om deze reden is er niets te verwachten van de staat Berlijn in de Corona-crisis. Dit is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid in deze moeilijke tijd voor iedereen: deze reddingskloof moet worden gedicht om te voorkomen dat kleine en middelgrote ondernemingen worden gesloten‘, schrijft de sector op haar actiewebsite.

Het is zeer te hopen dat ook deze groep niet overgeslagen wordt. De kans dat in de gehavende economie waarin we in dit najaar vrijwel zeker terecht komen, nieuwe ondernemers de gaten van failliete ondernemingen zullen opvullen is zeer gering.

BERLIJN

Digital Open Haus

De OPENHAUS is een regelmatig terugkerend openbaar evenement dat om de maand in ZK/U (Center for
Art and Urbanistics) plaatsvindt en dat het publiek uitnodigt om in contact te komen met de gehoste projecten en om het proces van het residentieprogramma te verkennen.

Deze keer opent ZK/U, in plaats van bezoekers te verwelkomen in Moabit, haar virtuele deuren voor de in quarantaine geplaatste menigte die geïnteresseerd is in kunst en urbanistiek in tijden van sociale distantie.
In het kader van deze DIGITAL OPENHAUS presenteren huidige en vroegere bewoners hun lopende projecten online en reflecteren op de explosieve veranderingen die de sociale distantie in de kunstscene, hun werk en hun dagelijks leven in de residentie teweegbrengt. OPENHAUS gaat digitaal en stelt niet alleen een nieuw publiek in staat om af te stemmen, maar opent ook geheel nieuwe manieren voor mensen om te communiceren met ZK/U-bewoners en om deel te nemen aan digitale verhalen.

Tegelijkertijd is de DIGITAL OPENHAUS een verkennend project dat de mogelijkheden van de lange termijn integratie van digitale en online oplossingen in onze bestaande ZK/U-formaten onderzoekt.

Nog tot 19 mei !

Een greep uit het Berlijnse nieuws in crisistijd:
+++
Hoe Berlijns populaire DJ David Koch, beter bekend als DeWalta, zijn werk online ten gelde maakt. Meer…
+++
Wat is momenteel in Berlijn en andere deelstaten toegestaan en verboden? Meer…

+++
Berlijnse clubs mogelijk dit jaar niet meer open. Meer…

+++
Luchthaven Tegel misschien nooit meer open. Meer…

+++
Senator Geisel: in juni weer demonstraties mogelijk, mits… Meer…

BERLIJN | MUZIEK
Video afspelen

De hymne van Berlijn

Daar zit je dan in een bioscoop in Prenzlauerberg. De zaal is half vol. De film waar ik naar ga kijken is duidelijk geen kaskraker. Dat geldt voor de meeste films die ik in Berlijn ga zien. Marginale films, maar met een grote impact op mijn gevoel voor deze stad.
Na de reclame start ineens de ‘Hymne van Berlijn‘ op. 

Het lied “Das ist Berlin” speelt met de diversiteit en de contrasten die in het Berlijnse stadsbeeld te vinden zijn. Eenmaal rond de wereld in minder dan twee uur? Geen probleem in Berlijn. Feestje is alleen voor de jeugd? Tuurlijk, maar hoe lang de jeugd duurt is aan elk individu. Leef en laat leven. Het lied is speciaal gecomponeerd en geschreven voor een reclamecampagne van de Berliner Morgenpost.

BERLIJN

Online programma Radialsystem

In juni 2019 lanceerde het Radialsystem “New Empathies”, een reeks programma’s van twee jaar, bestaande uit concerten, installaties, choreografieën, workshops en discussies over de praktijk van het empathische en hun potentieel met betrekking tot artistieke, technologische, politieke en ecologische vraagstukken.

Door de huidige situatie kon het vierde ‘New Empathies’-weekend begin mei 2020 niet zoals gepland plaatsvinden. Zo was de vraag hoe zij, ondanks een minimale afstand en het verbod op contact, toch resonantie kunnen creëren als basis voor gemeenschap, solidariteit en sociaal bewustzijn, iets dat opeens een merkbare uitdaging is geworden.

Daarom willen zij in deze periode de mogelijkheden en grenzen van virtuele ruimtes als plaatsen van empathie verkennen en overdenken. Medio april startte het Radialsystem met de nieuwe online serie ‘New Empathies – Far from a distance’, waarin zij periodes van ontmoeting en gedeelde esthetische ervaring willen creëren.

BERLIJN
Video afspelen

Berlijners leren Holländische Griff

Fietsers en automobilisten leven in Berlijn in een permanente staat van oorlog. De auto is voor veel Duitsers een groot goed waar je geen beperkingen aan stelt.
Zo kon de automobilist tot voor kort met de snelheid van een vliegtuig over de Duitse autobahnen rijden. Ofschoon dat nu grotendeels voorbij is, acht de automobilist zich nog steeds de koning van de weg.

In Berlijn laat de fietser zich echter niet opzij schuiven en claimt zijn ruimte op de weg. De vaak smalle en slechte fietspaden dwingen veel fietsers op de rijbaan. Het conflict is dan al snel geboren. Menig ruzie eindigde met klappen op het blikwerk of met klappen op de fietser.
Inmiddels loopt al enige tijd de campagne om de automobilist de Holländische Griff aan te leren.
Veel Nederlanders zullen het wellicht niet kennen, maar de Berlijners inmiddels wel.

BERLIJN | BOEK

De wedergeboorte van Berlijn

Het Berlijn zoals velen het nu kennen is niet zomaar ontstaan. Het vrijgevochten Berlijn, met al zijn verscholen plekken, is het gevolg van een, gelukkig, eenmalige historische gebeurtenis: de bouw en vervolgens de val van de Berlijnse Muur, daarbij gebruikmakend van de door de oorlog ontstane ruimte in panden en op plekken.

In ‘Warum Berlin heute ist, was es ist‘ beschrijft auteur Ulrich Gutmair hoe kunstenaars, clubeigenaren, eigenaren van galerieën, DJ’s en raver, zich de verlaten huizen en lege plekken toe-eigenden. 

Een aanrader voor wie het fijne wil weten van de oorsprong van het alternatieve Berlijn.

OVER URBAN UPDATES

Urban Updates is onze maandelijkse nieuwsbrief van Urban Inspiration. Veel aandacht voor opmerkelijke stedelijke ontwikkelingen, burgerinitiatieven en vooral aan actuele ontwikkelingen in Berlijn. Omdat stedelijke ontwikkelingen niet los gezien kunnen worden van culturele en politieke ontwikkelingen, maken we ook regelmatig uitstapjes naar deze onderwerpen.

Urban Updates verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus en wordt uitgegeven door Urban Inspiration, specialist in rondleidingen in Berlijn voor stadsprofessionals.

Wij zijn altijd benieuwd naar uw mening over onze Urban Updates. Laat daarom uw reacties, suggesties achter via onderstaande knop.

Ik wens u veel leesplezier.

Paul de Bruijn

BERLIJN

Mitte als artistiek hart Berlijn

Kreuzberg heeft de naam de meest alternatieve wijk van Berlijn te zijn. En daar is weinig tegen in te brengen. Toch kan ook de rol van Mitte niet onderschat worden in de naam die Berlijn als artistieke stad heeft verworven. Zeker, Mitte is ook waar de macht zetelt, de talrijke luxe hotels staan. 
Het neemt echter niet weg dat Haus Schwarzenberg en de omliggende straten, nog steeds ontelbare galerieën huisvest.
Een korte kenschets.

NIEUW: URBAN FORUM

Samen nadenken

We zijn een experiment gestart. Graag willen wij nadrukkelijker met u in contact komen. En dat wij elkaar voeden met ideeën, visies en inspirerende voorbeelden. 
De sociale media waarmee we al lang geleden stopten missen we echter niet. Te veel ruis, te veel ruzie, te veel geknoei met de timeline, om over privacy maar niet te spreken.

Daarom zijn wij met Urban Forum gestart. Een plek voor reacties, nieuwe ideeën en contact met andere visies.
Wel is het noodzakelijk om u kort in het Forum te registeren voordat u posts kunt plaatsen of zelf nieuwe gespreksonderwerpen kunt aanmaken.

Momenteel staan er twee categorieën klaar: ‘stedelijke ontwikkeling’ en ‘Berlijn’. Voeg uw eigen onderwerpen toe. Of stel een vraag over Berlijn. Via het Forum krijgt u van ons of van een andere lid een reactie.
Graag nodigen wij u uit om een kijkje te nemen.

BERLIJN

Digitale herdenking 75 jaar na einde WWII

Op de avond van 8 mei – de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog – werd de Brandenburger Tor om 23.30 uur gedurende 30 minuten verlicht met de woorden ‘Dank u‘ in verschillende talen.

75 jaar geleden, in de late avonduren van 8 mei 1945, werd de onvoorwaardelijke overgave van de Wehrmacht van kracht. 

De virtuele tentoonstelling ‘To Berlin‘ is online tot 2 september te zien op www.75jahrekriegsende.berlin, de internationale dag van het einde van de oorlog.
De augmented reality app ‘Augmented Berlin‘ en de podcast-serie ‘Nach Berlin‘ zijn voor onbepaalde tijd beschikbaar als download in de Apple App Store en op Google Play Store en Spotify en Apple Podcasts.

BERLIJN
Video afspelen

De onrustige 1920-er jaren

Wij zijn aangeland in 2020. Exact 100 jaar na 1920, het begin van de ‘Roerige Twintiger Jaren’, de jaren van de grote veranderingen, grensverleggende experimenten in kunst en cultuur. Vooral Berlijn stond in de jaren bekend om haar ontketende seksuele moraal, de ontelbare nachtclubs, de openlijke lesbische en homosexualiteit.

Pracht en praal, dat gold voor de bewoners van de mooie wijken. In het centrum van de stad betekende de maatschappij Tiergarten, Unter den Linden, optochten, theaters, elegante winkels. Schaduw lag over de huurflats in de arbeiderswijken in het noorden en oosten van de stad. Het betekende hard werken, slechte leefomstandigheden, honger, maar ook bescheiden zondagse geneugten: biertuin, Wannsee, carnaval.
De film eindigt met de proclamatie van de Republiek.

STER*ARTIKEL
Rome

Een andere realiteit voor de stad

We zitten in ongewone tijden. Voor het grootste deel van de bevolking dat de Tweede Wereldoorlog niet heeft meegemaakt, is dit een tijd zonder vergelijk. Een wereld die vrijwel gelijktijdig haar openbare leven en daarmee haar economie stilzet om een virus te bestrijden. Het is nog niet eerder vertoond. 

Ofschoon ons denken nog gevangen zit in emotie en het hier en nu, moet nu toch de fase komen van het perspectief. Niet alleen naar een uitgang uit de beklemmende lock down, maar ook het plaatsen van deze crisis, dit virus, in perspectief. Is deze situatie zo onvergelijkbaar als wordt aangenomen? En, voor deze website het hoofdthema, wat doet het met onze urbane centra?
Een spannende vraag waarbij wij graag in ons Urban Forum uw mening horen.

Let op: Ster*artikelen zijn alleen te openen als u de link uit de email hebt geactiveerd. Deze blijft actief totdat u de cookies uit uw browser verwijdert. Dan even opnieuw deze link uit de email activeren.

BUITENPOORT

Natuur in de regio

In een recente nieuwsbrief informeert de rijksbouwmeester over lopende projecten.
Een ervan is een project onder de naam ‘Buitenpoorten’. Hiermee worden NS-stations bedoeld die op korte afstand van steden liggen en bij uitstappen uit de trein de reiziger direct in de natuur brengt. Zo worden als voorbeelden de stations Castricum of Bussum genoemd.

Wat het bericht niet vermeldt is hoe dat gaat in Coronatijd, waarin het reizen per trein zoveel mogelijk wordt ontraden en vanaf 1 juni mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht zijn.

NEW YORK

Hoe rijker hoe ouder

Je kon het al vermoeden, wie rijker leeft, leeft ook langer. Nu heeft de New York Times dit in een helder overzicht van tabellen vervat. 
En bij bovenstaande constatering blijft het niet: de situatie in veel Amerikaanse steden is er de laatste decennia bepaald niet beter op geworden. De verschillen in inkomen en daarmee kansen op een betere gezondheid en een langer leven, zijn navenant uit elkaar gegroeid. In sommige steden kan dat verschil meer dan 20 jaar zijn. 

Het artikel toont ook aan dat de metropolen meer banengroei hebben gekend dan de kleinere steden. Paradoxaal zijn veel inwoners van die succesvolle metropolen daarmee nog niet per sé beter af.
Kortom een informatief overzicht.

BERLIJN

Horeca mag weer open

Vanaf vrijdag 15 mei mogen restaurants met een eigen voedingsaanbod hun binnen- en buitenruimte onder strikte hygiënevoorschriften weer openen tot 22.00 uur. Vanaf maandag 25 mei zijn de hotels, vakantiewoningen en andere accommodaties aan de beurt, zo besloot de Berlijnse Senaat. Vooralsnog blijven pubs, bars en discotheken gesloten.

URBAN FORUM


Op deze plek zult u permanent de toegangsknop vinden naar ons Urban Forum.
Breng uw ideeën in over alles wat voor onze steden aangaat, wat ze mooier, beter, veiliger en duurzamer maakt.

Lees eerst de gebruiksvoorwaarden en de waarborgen voor uw privacy.

GRONINGEN
Video afspelen

Groninger Forum aardbevingsbestendig?

Ze gingen te rade bij experts in Nieuw Zeeland. Want na de reeks aardbevingen in Groningen ontstond steeds meer onrust over het nieuwe Groninger Forum. Hoe bestendig was die eigenlijk tegen aardbevingen?
NL Architecten kwamen niet blij terug uit Nieuw Zeeland: de gekozen constructie van beton en staal werd verre van veilig geacht.

Een uitdaging lag op tafel, terwijl de bouw vorderde.

ENERGIE
Video afspelen

Planet of the Humans

Michael Moore laat weer van zich horen. De man van Bowling for Columbine en Sicko heeft met zijn nieuwe film Planet of the Humans in de wereld van duurzaamheid veel stof doen opwaaien.
Bedoeld om de bioscopen mee te bestormen, gooide het Coronavirus roet in het eten. De film kon alleen nog online aan een groot publiek worden getoond. En dat lukte. 

In de film laat Moore, die de film dit keer niet zelf regisseerde, zien dat de ‘duurzaamheidsindustrie’ minder duurzaam is als zij doet voorkomen. 
Dat is hem op forse kritiek komen te staan. Er zou sprake zijn van achterhaalde cijfers, oude beelden en betogen die te kort door de bocht gaan.

De film helemaal als niet relevant wegzetten zou de boodschap ook te kort doen. Moore: ‘we komen er niet met alleen zonnepanelen en windmolens. Onze levensstijl en verspillende economisch model behoeven dringend aanpassing. Want zonder dat, aldus Moore, gaan we het niet redden.’

OP DE VALREEP

 

Er is te veel interessant en relevant nieuws over urbane ontwikkelingen. Maar er zit een grens aan de lengte van ons email-magazine.
Daarom in deze rubriek toch een paar onderwerpen die geen plek meer vonden in Urban Update.

[/newsletter_lock]
RECENTE ARTIKELEN