Zittend aan de bar in het Coehoorn-café Stella by Starlight in het Arnhemse Coehoorn hoor je het regelmatig: ‘het is hier net Berlijn’. Wat er mee wordt bedoeld is niet meteen duidelijk. Navraag leert dat velen dan niet alleen de inrichting van Stella by Starlight of het Coehoornpark ‘Berlijns’ vinden, maar ook en vooral de sfeer die in het gebied wordt ervaren: een vorm van vrijheid, minder geordend, uitnodigend, open. Een geschikte thuisbasis, humuslaag voor creatief ondernemerschap. Het DNA van Berlijn is inmiddels wereldwijd ijkpunt en inspiratiebron voor placemakers, stadmakers en voor vormgevers van ‘hippe’ cafés en werkplekken. Maar wat is nu het echte DNA van de stad en waar komt die vandaan? Een zoektocht naar de geschiedenis van het DNA van Berlijn.

Het is hier net Berlijn

Weinig is perfect in Berlijn, maar veel functioneert toch

Veel is niet wat het lijkt in Berlijn. Veel onttrekt zich aan het oog van de eerste waarneming. Berlijn heeft verschillende ‘lagen’ die alleen met gedegen kennis van de stad zijn waar te nemen. Veel zaken zijn niet perfect in Berlijn, kun je zonder overdrijven stellen. En toch functioneert de stad. Niet ondanks, maar misschien wel dankzij haar imperfectie, zijn zovelen verliefd geworden op Berlijn.
Waar komt dit gevoel dat zovelen tijdens een bezoek aan deze stad ervaren toch vandaan? Was dit niet ooit de hoofdstad van het kwaad? Het hoofdkantoor van de grootste vernietigingsmachine van Europa?
De geschiedenis heeft de stad twee maal in relatief korte tijd op zijn kop gezet en onuitwisbare sporen achtergelaten. Hoe kan dat dan nu zo’n vrije en tolerante stad hebben opgeleverd?

Wat burger-/bewonersinitiatieven van Berlijn kunnen leren

Wat het project Coehoorn Centraal ‘Berlijns’ maakt is niet zozeer wat je ziet, maar wat je ervaart. Elk zichzelf respecterende stad heeft immers in elke buurt wel een ‘typisch Berlijns’ cafeetje of co-working place. Maar meestal wordt de essentie gemist.

Wat Berlijnse burgerinitiatieven ons als project leerden:

  • Hou vol! Al moet het jaren duren, zorg dat je de langste adem hebt;
  • Werk voor de gemeenschap, dan win je de gemeenschap ook voor je zaak;
  • Verbindt je met de omgeving, met de buurtbewoners, laat het project ook hen verder helpen;
  • Zorg voor (beperkte) verdiensten voor jezelf, anders haal je het volgende jaar niet;
  • Idealen zijn op de lange termijn onverslaanbaar door platte belangen, al lijkt het vaak niet zo;
  • Hou koers: laat je oren niet hangen naar elk commentaar, volg je hart, passie en intuïtie;
  • Vergeet de publiciteit niet om je zaak te bepleiten, maar doe het met mate;
  • Maak als het moet je zaak politiek, alleen daar worden de bakens verzet.
Het Berlijnse Prinzessinnengarten als inspiratiebron voor het Coehoornpark. ©️

Tour Coehoorn in Berlijn
Ik laat je mijn persoonlijk favoriete plekken zien die mij de prikkel gaven om met een project als Coehoorn te gaan bezig houden. De kracht van burgers in Berlijn hebben mij de energie gegeven om ondanks de lange en soms moeizame weg, vol te blijven houden, te blijven geloven in de zaak, niet te zwichten voor druk, goede bedoelde commentaren en zure reacties te negeren en ruimte te laten voor toevalligheden. Koershouden en doorgaan, dat is Berlijn.

Graag vertel ik je ter plaatse waarom dat zo is. Wat de grauwe geschiedenis van oorlog, dienstplicht, ideologie, dictatuur en deling van de stad hiermee te maken heeft.We bezoeken de half vernietigde mega-bunkers (er konden 10.000 personen schuilen) waarmee het NAZI-systeem dacht onkwetsbaar te zijn. We leren hoe de STASI elke burger bespiede en onder de duim hielt.
We leren waarom Duitsers niet zo graag pinnen en contant betalen in veel zaken in Berlijn de enige optie is. Waarom ze altijd ‘zeuren’ over hun privacy.We zien de hoopvolle burgerprojecten die uit de as van misdaad en dictatuur zijn ontstaan. Hoe de burger letterlijk vecht voor zijn buurt, zijn project.
We bezoeken het voormalige NAZI en US-vliegveld Tempelhof. Hoe kon dat tot Europa’s grootste stadspeelplaats worden? Misschien kunnen we nog een bezoek brengen aan het spectaculaire oud-NSA spionagestation ‘Teufelsberg’, diep in de bossen bij Berlijn.

Waarom werd Berlijn zo snel de stad van de startups? Waarom heeft het stadsbestuur deze nu belangrijke groep zo lang over het hoofd gezien?
Waarom wil Google er zitten? Maar waarom willen inwoners Google de stad uit hebben?

We graven in de ziel van Berlijn en voelen, ervaren en leren van wat nu écht Berlijn is.

Wij leiden je graag rond en hebben inmiddels ruim 10 jaar ervaring met gespecialiseerde, niet-toeristische rondleidingen.
De top van Nederlands grootste bouwbedrijven, gemeenten, groepen van architecten, stedenbouwkundigen, burger-stadmakers, actieve buurtbewoners, gingen je voor op zoek naar het gevoel van Berlijn. We werken met gespecialiseerde gidsen, ook Duitstalige.

De maten verschillen, maar de vibe op Berlijnse plekken zoals de Holzmarkt, wordt ook door velen in Coehoorn ervaren. ©️

Voor wie

Deze tour is bedoeld voor iedereen met betrokkenheid bij burgerprojecten zoals Coehoorn, als teamlid, (ambtelijk) adviseur, bestuurslid, ondernemer of vrijwilliger.

Data

De tour duurt twee dagen, een zaterdag en zondag en vindt plaats in het weekend van 22 en 23 september 2018.
Je regelt zelf je reis en overnachting. Ieder heeft zo zijn eigen wensen

De kosten

De kosten bedragen voor vrijwilligers betrokken bij burgerinitiatieven €139,00 pp.(incl. BTW).
Ondernemers en teamleden werkzaam in Coehoorn op moment van boeking, betalen €89,00 (incl. BTW).

Voor vakprofessionals, beleidsadviseurs, bedrijven en organisaties geldt een prijs op basis van offerte. Indien u een groep aanmeldt van minimaal 8 personen, kan in overleg een voor u passende tourdatum worden afgesproken.

Niet inbegrepen zijn kosten van reis, verblijf en consumpties tijdens de tour.

Reis en verblijf

De reis en het verblijf boek jezelf. We adviseren we je graag over de wijze van reizen en verblijf.

Aanmelding

Aanmelding is eenvoudig: via onderstaand formulier geef je aan belangstelling te hebben.
Je ontvangt van ons vervolgens een bevestiging met de voor betaling noodzakelijke informatie.
De reservering is definitief na ontvangst van de betaling. Hiervan ontvang je ook een bevestiging.