Paleizen voor de arbeiders

Hoe de DDR 'paleizen' voor de (loyale) arbeiders bouwde.

Een reportage over de ‘arbeiders-allee’.

Op de Karl Marx Allee liet het ‘real sozialismus‘ zich van de beste kant zien. In een poging toch vooral niet als het kleine broertje van het grotere West-Berlijn gezien te worden, werd in dit deel van Friedrichshain in de 1950-er jaren een indrukwekkende boulevard aangelegd. Hier moesten ‘paleizen voor arbeiders’ verrijzen. 

Daarnaast moest een gebaar worden gemaakt naar de nieuwe heerser over dat deel van de stad: de Sovjet-Unie. Vandaar dat hier een boulevard ontstond die in Moskou niet zou misstaan.
Het werd ook de plek voor de militaire parades. De laatste werd in 1989 gehouden, toen Sovjetleider Michael Gorbatjov door DDR-leider Erich Honecker werd ontvangen in een stad met talrijke demonstraties waarbij ‘STASI raus‘ over de pleinen schalde. 

Na de val van het ‘boeren en arbeidersparadijs‘ leek dit deel van de stad niet bepaald in trek. De monumentale panden waren in slechte staat, en menig muurtegel zocht de weg naar beneden.

Pas bij de vastgoedboom die een decennium geleden begon, kwam deze boulevard weer in beeld. Galeries, schilders, musici, mensen met geld vonden hun weg naar deze pronk-boulevard.

De oorspronkelijke bewoners zijn nu fors op leeftijd. Een aantal van hen wordt nu door het opkopen van hun woning bedreigd met uitzetting.