Onze laatste 24 uur op Facebook

Van 30 op 31 december 2017 vond de 24 uur durende afscheidsmarathon plaats, afscheid van ons vijfjarige bestaan op Facebook. Afscheid van Urban Inspiration en Urban Berlin op een kanaal dat net zo populair als omstreden is vanwege de privacy, haar timeline-manipulatie en geheime psychologische experimenten.
Toen Facebook zonder enige aanleiding geld van onze -verlopen- credit afschreef en ons dreigde met sluiting van onze pagina omdat we hierover bij de fraude-afdeling van de ING-Bank hadden geklaagd, was het klaar: we wilden niets meer met Facebook te maken hebben.

Daarom namen wij op 30-31 december 2017 met een 24-uur lange marathon afscheid van onze 1.500 fans.
In deze blog zetten we alle posts nog even op een rij: een mooie collage van onze hoogtepunten van 5 jaar urbane en Berlijnse inspiratie op Facebook.


Update 1/24: Stenen in plaats van mensen
Te veel is stadsplanning een zaak van professionals, rekenaars en financiële opportunisten. Buurtbewoners moeten veranderingen in hun wijk maar nemen zoals het komt.
Ik schreef hierover een blog die door haar enorme aantal lezers klaarblijkelijk de spijker op zijn kop was:
‘We plannen stenen, waar we mensen moeten zien.’
Link naar artikel.


Update 2/24: Mijn passie voor Berlijn
Mijn passie voor Berlijn begon in 2009, inderdaad 20 jaar na de val van de Muur. Daarvoor vond ik het een grauwe stad overtrokken door een sluier van een extreem gewelddadig en misdadig verleden. Mijn passage van Checkpoint Charlie in 1978 was geen feestje, hoe spannend en opwindend ook.
Het zou met deze stad nooit meer goed komen, zo dacht ik. En dat dacht ik niet alleen.
Totdat er zich veranderingen in de Sovjet Unie aandienden en deze superstaat uiteenviel en haar troepen terugtrok.

De ‘ontdekking’ van Berlijn werd een draai in mijn leven. Ik verruilde het leven als communicatie-adviseur met die van stads-ontdekker. Ik ging de patronen zien die een stad maakte en haar dynamiek gaven. Ik was gegrepen.
Berlijn bleek een groot stadslaboratorium. Overal was verandering. Overal verborgen plekken, spannende historische relicten van een donker verleden. Een verleden waar we ook vandaag nog mee te maken hebben.

De stad lijkt nu te normaliseren, zo stellen sommigen met spijt in hun stem. Maar de stad zal ook de talrijke witte appartementencomplexen met glazen balkonnetjes wel overleven. Vooralsnog kent deze stad nog een ongekend hoge stedelijke en culturele dynamiek en ook in de toekomst van Europa zal de vraag ‘want doet Berlijn’ nog vaak gesteld worden.


Update 3/24: Holzmarkt
Weinig burgerinitiatieven slagen erin zichzelf door te zetten, tegen de belangen van speculanten en daaraan dienstige gemeenten in en financieel onafhankelijk te worden.
Dat is Holzmarkt in Berlijn echter wel gelukt. Zij sprokkelden een miljoenenbudget bij elkaar met hulp van een Zwitsers pensioenfonds. Een kort relaas van een succesvol burgerproject.
Link naar artikel.


Update 4/24: De S-Bahn
Misschien ken je het programma ‘Rail Away’, een slaperig televisie-programma dat de kijker meeneemt op een van de vele prachtige treinritten in Europa en daarbuiten. Maar zoiets bestaat niet van Berlijn. Of toch?
We rijden in deze video mee met de S-Bahn van Ostbahnhof naar Charlottenburg, dwars door de stad.
Even lekker voor gaan zitten. Je hebt toch vast geen afspraken vandaag.


Update 5/24: Prinzessinnengarten
Berlijnse burgerinitiatieven kenmerken zich door hun vasthoudendheid, misschien geldt dat wel voor Duitse initiatieven in het algemeen.
Neem de buurttuin Prinzessinnengarten, een groen en sociaal initiatief in Kreuzberg.
Link naar artikel.


Update 6/24: David Bowie
Wie Bowie zegt, zegt Berlijn.
Bowie zocht in zijn vertwijfelde jaren zijn herstel en toekomst in Berlijn. En met succes. Berlijn hielp hem weer op de been. Hier een van zijn optredens in Berlijn en wel in 2002.


Update 7/24: Spreefeld
Wat is het toch dat zelfs de Arabische zender Al Jazeera naar Berlijn komt om een bouwproject te filmen?
Je ziet het hier in een reportage over het ‘Spreefeld-project’.
Link naar artikel.


Update 8/24: Lust & Sound
De film Lust & Sound laat het wilde Berlijn van de tachtiger jaren zien. Een ongepolijst inkijkje in het Berlijn achter de verstopte deuren en op vaak onvindbare plekken.Als je hem ergens nog kunt zien, zeker doen!


Update 9/24: Technoclub Tresor
De Berlijnse Tresorclub begon in een kluis (Tresor) op de ooit door de Muur omsloten lege zandvlakte van het Potsdamer Platz.
Helaas mocht niet binnen de club worden gefilmd. Maar buiten de club werd op een lege plek in de buurt een eigen party georganiseerd. Nu staat op die plek ‘The Mall of Berlin’, wel iets anders van een clubterrein. De club Tresor zit nu in een oud deel van een elektriciteitscentrale aan de Köpenicke Straße.


Update 10/24: Het ondergrondse Berlijnse clubleven
Een korte filmische impressie van het ondergrondse Berlijnse clubleven.


Update 11/24: Een nacht op stap in Berlijn
Het Berlijnse clubleven behoort tot de meest gerenommeerde van de wereld.
Een mooi inkijkje in deze nachtelijke wereld.


Update 12/24: De overlast van Berlijn’s populariteit
De populariteit van Berlijn heeft ook haar schaduwzijden. Veel buurten rond clubs en hostels ervaren veel overlast en beginnen zich te verzetten.
Daarbij stijgen de huren en worden de oorspronkelijke bewoners verdrongen naar minder aantrekkelijke delen van de stad.


Update 13/24: Sven Marquardt
De ‘man van de nacht’ Sven Marquardt, deurwacht bij de beroemde Berlijnse club ‘Berghain’.
Een woest uiterlijk, maar een genuanceerde fotograaf.


Update 14/24″ Vrijetijdspark ‘Spreepark’
Het Berlijnse vrijetijdspark ‘Spreepark’ was een grote attractie in de tijd van de DDR, gelegen in het voormalige Oost-Berlijn.
Inmiddels ligt het park er al weer vele jaren verlaten en versleten bij.
De stad Berlijn heeft het inmiddels overgenomen met als doel het weer tot leven te (laten) wekken.
Op gezette tijden zijn er rondleidingen.


Update 15/24: Lila Wolken
‘Lila Wolken’ is zo’n typische ‘after-club-song’.
Na een stevige clubnacht verschijnen daar de lila wolken die de ochtend begroeten.
Mooie opnamen ook op de Gasometer in het Berlijnse Schöneberg.


Update 16/24: Peter Fox
Na een lange nacht in het Berlijnse clubleven, komt dan toch de ochtend: Guten Morgen Berlin.
Peter Fox maakt je wakker.


Update 17/24: Oost-Berlijn
Mooie filmbeelden van Oost-Berlijn in de tachtiger jaren.


Update 18/24: Berlijn 1947
Een rit met de S-Bahn door het Berlijn van 1947.
Een beeld van een verwoestende nachtmerrie.


Update 19/24: Coehoorn Centraal
Het project ‘Coehoorn Centraal’ in Arnhem wordt ook wel een Berlijns project genoemd. Waar is dat er veel inspiratie voor dit project uit Berlijn is afgekeken, maar het blijft natuurlijk een Arnhems project.
Dit burgerstadsproject was eerst een periode tot 1 september 2018 gegund (5 jaar), nu is het hoge woord is eruit: Coehoorn krijgt een toekomst en een permanente wel te verstaan. Waar sommigen nog denken dat Coehoorn in de verlengde speeltijd terecht is gekomen, heeft het mis: Coehoorn is here to stay!
Link naar artikel.


Update 20/24: 1 mei in Berlijn
De 1e mei in Berlijn is een begrip. Niet alleen om de uitbundige feesten die vooral in het ‘linkse’ Kreuzberg te vinden zijn, maar ook omdat ze ‘traditioneel’ uitmond(d)en in stevige rellen. Deze zijn de laatste jaren sterk in aantal en intensiteit afgenomen.
Kijk bijvoorbeeld eens naar deze compilatie van de 1e mei 2017.


Update 21/24: Gentrification
Hoe mooi al die ontwikkelingen in Berlijn ook zijn, slachtoffers van de populariteit zijn er ook. De massale belangstelling van investeerders, vaak platte speculanten, voor goedkope woningen in Berlijn, drijft de huren explosief op.
De bewoners, die al jaren in de nu zo populaire buurten wonen zoals Prenzlauerberg, Friedrichshain en Kreuzberg en delen van Neukölln, worden daardoor verdreven. Dat levert per dag tientallen gedwongen huisontruimingen op. Dat is een tragisch gevolg van Berlijns gestegen populariteit.


Update 22/24: Beats & Boats
Beats & Boats. Wie vaker in de zomer in Berlijn komt, hoort nogal eens een dance-boat voorbij komen.
Een korte impressie van een varende club.


Update 23/24: De val van de Muur
Het ondenkbare werd realiteit: na 28 jaar werd de onmenselijke scheiding van vrienden, familie en collega’s in oost en west ongedaan gemaakt.
Het laatste hoofdstuk van de 2e Wereldoorlog werd gesloten.
Een indrukwekkende reportage.


Update 24/24 Een ‘Berlijns karakter’
Mijn voorliefde voor Berlijn komt ergens vandaan. Men zou kunnen zeggen dat de voorkeur van iemand voor een stad iets over zijn karakter vertelt. Kijk eens in je vriendenkring of je dat herkent: iemand die helemaal vol is van Londen, of van Parijs of van Berlijn.
Dirk Anton van Mulligen nam een test af, een uitgebreid interview en gaf zijn bevindingen van een persoon met een ‘Berlijns karakter’.
Link naar artikel.


Update finale
Het zit erop. Ruim 5 jaar informeerden wij u over Berlijn en andere urbane ontwikkelingen via deze Facebook-pagina. Maar we stoppen zoals we al in juli aankondigden.
De afgelopen 24 uur hebben wij bijzondere momenten in de Berlijnse geschiedenis de revue laten passeren. Wij hopen dat je het boeiend of leuk vond.
Dit onze laatste post op Facebook. We voelen ons niet meer thuis op Facebook.

Natuurlijk blijven wij online: via onze website, Twitter, RSS en onze nieuwsbrief. Lees hierover op onze ‘Hoe volg je ons’-pagina.
We sluiten onze activiteiten hier af met David Bowie, de man in Berlijn naar een nieuw leven zocht en ook vond.

Dank voor alle reacties. We delen onze passie voor Berlijn en urbaniteit en dat blijven we doen.

En natuurlijk wensen wij je een geweldig en inspirerend ‘Berlijns’ 2018.

Tot ziens, elders op internet.

Paul de Bruijn
URBAN INSPIRATION