Omgevingsgeluid bevordert creativiteit

Waarom werken in de horeca zo populair is.

Betahaus op de oude locatie in Berlin-Kreuzberg. ©️

Het is onmiskenbaar, in menig openbare gelegenheid is de zelfstandige laptopwerker een alledaags verschijnsel geworden. 
Verscholen achter een beeldscherm en gewapend met een koud geworden cappuccino zijn talrijke biobliotheken en cafés partiële werkplaatsen of kantoortuinen geworden.
Ook leegstaande kantoren worden (tijdelijk) ingezet als werkplek voor zelfstandig werkenden.

Waarom is werken in openbare ruimten zo populair geworden? 
Een deel van de verklaring schuilt in het sterk toegenomen aantal zelfstandig werkenden. Een groot deel daarvan werkt overigens niet met een laptop, maar met een boormachine, snoeischaar of een injectienaald. Kortom, veel zelfstandig werkenden zul je niet met een laptop in een cafe of bibliotheek aantreffen.

Het lijkt er op dat werken in een levendige omgeving zo populair is omdat het creatieve geesten stimuleert.
In alweer een oudere studie van de University of Illinois blijkt dat het werken in een ruimte met achtergrondgeluiden het creatieve denken bevordert. Het gaat daarbij om geroezemoes van zo’n 40 dB. Als het geluid amper hoorbaar is, is het effect minder en als het geluid het achtergrondsniveau overstijgt, ontstaan afleiding en irritatie.
Het verklaart waarom vele zelfstandig werkenden werken in een café of openbare ruimte (wel met koffie) als prettig en zelfs stimulerend ervaren. Gezelligheid van mensen om je heen en geroezemoes werken dus stimulerend.

Steeds meer gelegenheden die overdag een beperkte aanloop hebben en zeker ook bibliotheken, verwelkomen de digitale flexwerkers.

Dat niet iedere horeca-uitbater op de mobiele beeldschermwerkers zit te wachten blijkt uit dit artikel. De uitbater van een café in Amersfoort verzucht: ‘Ze bestellen één espresso en nemen hun halve kantoor mee.
De oplossing voor hem lijkt een stilte-café. Want daar word je zeker niet creatief van.

Het onderzoek in het kort
Het hele onderzoek in pdf