Mondkapjes in Tokio 東京. Waarom?

Voor de westerling een vreemd verschijnsel. Voor de Japanner echter niet.

Is de lucht zo vervuild in Tokio? ©️

Het is even wennen om mensen met mondkapjes te zien lopen. De mondkap is niet alleen voor oudere mensen, ook jongeren lopen ermee, zowel jongens en meisjes. Je moet niet verbaasd opkijken als een winkelbediende, of een medewerker van de spoorwegen achter de balie of een conducteur een mondkap op heeft. Maar waarom?

Door de diversiteit aan personen en situaties is niet een eenduidige verklaring te vinden. Zou de lucht van Tokio 東京 zo vies zijn? Zijn die mensen wellicht ziek?

Het antwoord: het dragen van een mondkapje heeft veel redenen.
Waar in Chinese steden vooral de smog de reden is, is in Japan, waar de mondkap het meest wordt gedragen, toch anders. Vooral blijkt het voorkomen van besmetting door mensen die grieperig zijn, de belangrijkste reden. In Japan waar een ongestoorde productie topprioriteit heeft, willen werkgevers dat mensen zo lang mogelijk doorwerken zonder hun collega’s te besmetten.
Een andere reden is bij koude: waar de een kiest voor een sjaal of das, kiezen sommige Japanners voor de mondkap.

Inmiddels lijkt de mondkap haar weg in de mode gevonden te hebben. Met het aanbrengen van kleur is het voor meiden ook een ‘hip’ artikel geworden. En als je je niet hebt opgemaakt, kan een mondkap dat maskeren.
Een meer pychologische verklaring vindt haar oorsprong in de Japanse cultuur: direct contact met vreemden, ook oogcontact, wordt zoveel als mogelijk vermeden. En iemand met een mondkapje wil maar zeggen: ik ben niet in voor een gesprek.