Marine eist terrein terug

Tegen de afspraken in wil de marine haar terrein in Amsterdam terug.

Amsterdam had er veel van verwacht. Het Marineterrein aan de oostzijde van het Centraal Station kwam na 400 jaar in handen van de marine vrij.
Zo leek het…

Met de overdracht enkele jaren geleden van het Marineterrein aan de gemeente Amsterdam kreeg de stad er een begerenswaardige bouwlocatie bij.
Gesitueerd net ten oosten van het Centraal Station zagen projectontwikkelaars al hun nieuwe appartementencomplexen aan het water.
Maar Amsterdam besloot anders. De tijdelijke fase van hippe en creatieve ontwikkeling moest in definitieve vorm worden doorgezet. Zelfs oud EU-commissaris Neelie Smit nam haar intrek.

Maar onlangs liet de marine weten het terrein terug te willen, ook al doorkruist dat alle met de gemeente Amsterdam gemaakte afspraken.

De gebruikte redenen zouden terrorismebestrijding zijn en een aantrekkelijke wervingslocatie. Anderen denken dat het als opstandig bekendstaande Amsterdam in roerige tijden onder controle gehouden moet worden.
Inmiddels liggen er weer twee fregatten aan bij het Marineterrein, waarmee defensie lijkt te willen zeggen, wij gaan hier echt niet weg.
En daarmee zet de ruim 400 jarige aanwezigheid van de marine in Amsterdam zich weer gewoon voort.

Lees het WOB-Verzoek over deze zaak…