Luchthaven Berlin-Tegel gesloten

Na 60 jaar valt jaren na planning dan toch het doek voor dit vliegveld

BYE TLX


Het is schluß met luchthaven Tegel in Berlijn (TLX). Het vliegveld deed 60 jaar dienst en Air France was de eerste maatschappij die landde op deze luchthaven. Zij mocht dan ook 8 november 2020 de deur dicht doen.
De in het noordwesten van Berlijn gelegen luchthaven was jarenlang samen met het in het zuidoosten gelegen Schönefeld de toegangspoort naar Berlijn. De gebouwen zijn zeer gedateerd en een toonbeeld van architectuur anno 1960-er jaren.

Groot nadeel was dat de U-Bahn niet bij het vliegveld kwam en de laatste kilometer met de bus moest worden afgelegd.

Het vliegveld had al jaren eerder moeten sluiten bij de opening van de nieuwe luchthaven BER, dat eigenlijk een uitbreiding van het bestaande vliegveld Schönefeld is. Maar die opening liet lang op zich wachten. Even leek een burgerprotest de sluiting van TLX nog te stoppen. Immers als de herrie van laag overvliegende vliegtuigen over de daken in de nabijgelegen wijk Reinickendorf verstomt, is de angst dat ook hier de aantrekkelijkheid omhoog gaat en dus ook de huren. Gentrificatie ligt op de loer, zeker omdat het vliegveld in de toekomst een centrum voor innovatieve bedrijven moet worden.

Opnamen van de laatst vertrekkende vlucht.