Huren en lonen lopen snel uiteen

U-Bahnstation Kottbuser Tor in het sociaal-culturele hart van Kreuzberg36

Lonen en de huren lopen steeds verder uiteen, meldt het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW). 

Zij waarschuwt dat de stijging van de huren nu veel sneller gaat dan de stijging van de lonen.
Letterlijk stelt zij in een persbericht: ‘Die Sorge vor einer Immobilienpreisblase angesichts steigender Miet- und Kaufpreise wächst nicht nur in Deutschland, sondern weltweit.

Wellicht zal het niemand verbazen die de ontwikkelingen al wat langer volgt. De reële lonen van de middengroepen zijn in de westerse economieën de laatste decennia überhaupt amper gestegen. De prijzen van huizen, huur en koop, zijn al enkele jaren onderweg naar nieuwe records. Je zou kunnen zeggen dat het DIW een code oranje voor de woningmarkt afgeeft.

Deskundigen waarschuwen voor segregatie tussen bevolkingsgroepen, ontwrichting van de huizenmarkt en het naderende moment dat de vastgoedprijzen kelderen.

De goedkoop-geld-politiek van de ECB heeft veel aan deze ontwikkeling bijgedragen. Nieuwe ECB-baas Lagarde stelde onlangs dat zij tegen alle adviezen in, toch verder zal gaan met deze politiek. De rente, toch al negatief, zal dan verder omlaag gaan. De pensioenkassen in Nederland zullen daardoor verder slinken. Deze goedkoop-geld-politiek (Quantitative Easing) moet de rentedruk op de enorme schulden van zuidelijke EU-landen doen afnemen, en met de gewenste inflatie verder doen smelten. De inflatie is echter onbedoeld niet gestegen.

Meer over de achtergronden leest u in ons drieluik ‘Financialisering van de woningmarkt‘.