Familie bezit 3.000 Berlijnse woningen

Steeds meer woningen in minder private handen.

Begeerde woningen in Friedrichshain

Het vrije markt denken komt steeds meer in de fase van uitwassen. Terwijl een steeds groter deel van de bevolking er niet meer op vooruit gaat en een deel verder verarmt, weten sommingen van gekkigheid niet meer waar ze hun geld moeten laten.
Zo heeft de Britse miljardairsfamilie Pears nu 3.000 Berlijnse woningen in bezit. Niet om mooie dingen voor de huurders te doen, maar om overtollig kapitaal te stallen en wat rendement te maken. Uiteraard vrijwel belastingvrij.

De linkse senaat staat met haar rug tegen de muur, het kapitaal overspoelt de stad, drijft de huur- en koopprijzen naar recordhoogten en verdrijft gezinnen uit hun huis.

Inmiddels is een volkstemming in voorbereiding om bedrijven met meer dan 3.000 woningen te onteigenen. Een onorthodoxe maatregel die jurisch nog lang geen gelopen race is. Tien bedrijven lopen het risico volledig onteigend te worden.

De ergenis over dit soort bedrijven wordt versterkt doordat ze hun winsten overhevelen naar belastingparadijzen, waar Nederland, tot grote ergernis van Duitsland, er een van is.

Het is duidelijk, de strijd tussen samenleving en kapitaalkrachtige personen en bedrijven verhardt. Want iedereen is het er wel over eens, zo kan het niet langer doorgaan.

Het artikel in Der Tagesspiegel​