Energietransitie?

Is energietransitie wel genoeg om onze toekomst veilig te stellen?

Michael Moore: Planet of the Humans

We hebben op deze website een aantal artikelen over de nu gaande energietransitie gepubliceerd. Daarbij stond de haalbaarheid of beter het gebrek aan haalbaarheid centraal. Doen we wel het goede? Moeten we het niet anders aanpakken?
In bovenstaande film (1u.40 min) schetst documentairemaker Michael Moore een indringend antwoord: Nee, dit is niet de weg.

Moore staat in zijn land de VS bekend staat als een ‘linkse rakker’ die al meermaals in een reeks van documentaires kritiek uitte op de Amerikaanse gezondheidszorg of het maatschappijbrede wapenbezit.
In deze medio april 2020 uitgebrachte film lijkt hij een bredere invalshoek te kiezen, die niet als ‘rechts’ of ‘links’ te typeren is. Zijn boodschap is dat het huidige streven naar verduurzaming van energieproductie goed bedoeld is (of volgens hem zelfs dat niet), maar ‘vervuild’ is geraakt met anders gerichte belangen, gesteund door uitgerekend partijen die jarenlang het omgekeerde hebben gedaan en rijk zijn geworden van fossiele brandstoffen.

Moore’s boodschap is hard: we gaan het echt niet meer redden met windmolens en zonnepanelen. Het is niet alleen te weinig, maar het is alles overziend verre van duurzaam. Waarom? Dat ziet u in deze indringende documentaire.

Michael Moore heeft zijn nu paar weken oude documentaire integraal online gezet omdat hij door de huidige crisis er niet op rekent dat iemand zijn film in de bioscoop te zien zal krijgen.

De film was net klaar toen de wereldwijde Corona-crisis uitbrak. Daarom valt er geen woord over dit virus in deze documentaire. Toch kan de kijker aan het eind niet anders tot de conclusie komen dat klimaat, milieu en virusuitbraken mogelijk een gemeenschappelijke oorzaak hebben: wij als mens en onze alles verslindende levenswijze. Het hele begrip duurzaamheid is een zoektocht naar een manier om onze verspillende levensstijl te handhaven, zonder een stapje terug te hoeven doen. En dat lijkt niet te gaan lukken. We lijken ons daarmee zelf voor de gek te houden.

Save Our Planet is niet waar het om gaat. De aarde redt het geweldig zonder ons de mens. Terwijl wij opgesloten het virus bestrijden, lacht de aarde in zijn vuistje: eindelijk schone rivieren en schone luchten.
De film komt met een nieuwe ongemakkelijk boodschap: het gaat om ons. Als wij hier nog een paar generaties willen zijn, moeten wij met minder mensen minder beslag op de aarde leggen. Vergroenen en het streven naar duurzaamheid gaat ons niet redden.

Enfin, kijkt u zelf naar Planet of the Humans.

(hier Michael’s toelichting)