Maandelijks publiceert Urban Inspiration Urban Update, een (gratis) nieuwsbrief over (alternatieve) stadsontwikkeling, burgerinitiatieven en Berlijn. Eigenlijk zijn onze updates mini-magazines. Hier enkele voorbeelden uit vorige edities.

Mode in de DDR als politiek statement

En of ze ook in de DDR mode konden ontwerpen. In het modemagazine SYBILLE kon niet ontkend worden dat de DDR veel ontwerptalent had.


‘Onteigen Deutsche Wohnen’

Het loopt in veel steden in de westerse wereld de spuigaten uit: de huren exploderen door een niet te stelpen golf van investeringskapitaal dat de vastgoedmarkt overspoelt

Zaterdag 6 april jl. demonstreerden in Berlijn zo’n 35.000 mensen tegen de Mietenwahnsinn. Zij eisen maatregelen om verdringing uit hun woningen te voorkomen.
Focus van hun kritiek is Deutsche Wohnen, met ruim 160.000 woningen in bezit, is zij de grootste particuliere beheerder van huurwoningen in Duitsland. Belangrijke eis van de demonstranten: ‘onteigen Deutsche Wohnen’.

Of het ooit zover komt, is zeer de vraag. Maar de eis tekent de wanhoop van mensen die hun woonplek niet meer zeker zijn.

Lees ook…


Mijn boek: ‘ik ben de stad’

‘Als stadmaken je hobby is‘. Dat is de voorlopige werktitel van mijn te schrijven boek.
Ik werk nu aan het hoofdstuk over stadmaken als hobby.

Een citaat waarmee ik dit hoofdstuk begin.

‘Ik ben een stad. Een mooie stad, met gezellige pleintjes en straten. Mijn parken ruiken weldadig, trekken veel van mijn inwoners. Ze BBQ-en er, lopen zich een rondje in het zweet. Ik heb grote huizen en kleine huizen. Velen vinden bij mij onderdak, ieder in zijn eigen hoekje. 

Er wordt veel over mij geklaagd, dat auto’s niet welkom zijn, vast staan of geen parkeerplek kunnen vinden. Dat wonen zo duur is of starters bij mij niet welkom zijn. Maar mensen hebben geen idee wat ik allemaal moet doen om een goede stad te zijn.

De grootste last heb ik van die zogenaamde stadmakers. Dat zijn inwoners van mijn stad die vinden dat het weer anders moet. Dat een oud kantoor niet even leeg mag staan. Dat ik geen bomen mag kappen. Dat ik weer ergens een parkje moet dulden of iets niet mag bouwen. De baas spelen over mij, daar moet ik niets van hebben. Ik ben de stad!’

Berlin tours in English

Next week we guide urban planners from the University of North Carolina (US) through Berlin.

You want to be on one of our next tours or compose your own, check our website for our services.


Shanghai weet wat het wil: Shanghai 2035

Terwijl Europa terecht lijkt te zijn gekomen in de Age of Confusion, zit China helemaal in de Age of Focus.

Wat ontbreekt in het plan is de term ‘inclusiviteit’, een factor die bij ontwikkeling van Europese en Amerikaanse steden zo belangrijk wordt geacht.

Het stedenbouwkundig plan ’Shanghai 2035’ is indrukwekkend en ambitieus. 
Een van de kenmerken: einde aan groei van haar omvang (max. 3.200 km2) en het aantal inwoners (max. 25 miljoen) en noemen dat ‘negatieve groei’.
Andere kernwoorden: dicht netwerk aan openbaar vervoer, meer groen en parken, duurzaamheid, nieuwe verdienmodellen, meer publieke voorzieningen op maximaal 15 minuten loopafstand. China noemt dat humanisering van de stad.

Het zal niet lang meer duren en Chinese steden zullen ook in stedenbouwkundig opzicht inspiratie zijn voor stadsontwikkeling elders. Al zullen Europese steden altijd rekening moeten (en willen) houden met hun rijke historische erfgoed.

Zie video


Vrije ruimte bij nieuwbouw Sluisbuurt

Voor de gemeente Amsterdam mocht ik een presentatie houden over de vraag of er bij een grootschalig nieuwbouwproject als de Amsterdamse Sluijsbuurt -naar Berlijns voorbeeld- nog ruimte is voor burgerinvloed op de openbare ruimte.

Mijn antwoord was ja. Maar wel binnen de Nederlandse planningstraditie. Het moet immers geen ‘zooitje’ worden.

Dit is een video-registratie van de presentatie in Amsterdamse De Balie.


Reageren op een nieuwsbrief?

Het klinkt wellicht wat vreemd, een directe reactieknop in een nieuwsbrief.
In Urban Update kunt u altijd met één druk op de knop reageren op een bepaald artikel. Zoals hier op het schrijven van mijn boek.
Uw reactie verwerken wij dan in de volgende editie.

Probeer het eens uit.