Clärchens Ballhaus bedreigd met sluiting​

Feest t.g.v. het 100 jarig bestaan in 2013. Klik op foto voor video.

Een cultureel icoon. Zo kun je het danshuis aan de Berlijnse August Straße wel noemen. Clärchens Ballhaus is al meer dan een eeuw een begrip in Berlijn en ver daarbuiten.

Het icoon wordt nu bedreigd met sluiting. Niemand die er ooit aan dacht dat die dag ooit kon komen.
Reden van dit onheil is de aankoop van het pand door een vastgoedpartij. Begin dit jaar werd de verkoop overeengekomen. De pachter Christian Schulz heeft inmiddels bevestigd dat zijn contract eind dit jaar afloopt.

Het danshuis werd in 1913 geopend en heeft alle roerige tijden van Berlijn doorgemaakt en overleefd. In de NAZI-tijd dansten hooggeplaatste NAZI-leiders hier, uitgerekend in de Joodse Scheunenviertel.

In de Tweede Wereldoorlog werd het voorhuis zwaar beschadigd. Het was echter geen belemmering om direct na deze vernietigende oorlog de draad weer snel op te pakken.
Nu moest het bedrijf verder onder een nieuwe dictatuur, die van de DDR. De STASI bezocht het etablissement regelmatig om de daar dansende jeugd in de gaten te houden. Wel kon het bedrijf ongestoord als private onderneming verder gaan.
Het zou nog tot 1965 duren voordat het puin van het voorhuis werd opgeruimd. Dit deel van het pand zou nooit meer herbouwd worden en de open ruimte functioneert nu al decennia als voortuin.

Van de ooit 900 danszalen in Berlijn is Clärchens Ballhaus nog de enige overgeblevene. Tot eind van dit jaar dan.

> De website van Clärchens Ballhaus