Op expeditie door het Ruhrgebied

Op ontdekkingsreis over ongebaande paden door een groene metropool.

De immense omvang van de inactieve cokesovens in Duisburg-Nord.
[ingezonden bericht]

Dit jaar is Essen de Groene Hoofdstad van Europa. Waar eens de staalfabrieken en kolenmijnen het beeld bepaalden domineert nu het groen. Van landschapsparken tot spontaan gegroeide rangeerterreinen, van volkstuinen tot spoorlijnen die fietspad zijn geworden en restanten van landbouw die nooit voor de industrie zijn geweken.
Deze zomer kan je gedurende twee dagen mee op ontdekkingsreis door dit veranderde en verrassende Ruhrgebied.

Ontdekkingsreiziger Hans Jungerius neemt een groep van maximaal 8 personen mee om per fiets over onbetreden paden het Ruhrgebied te verkennen. Hij laat je het Ruhrgebied beleven en bekijken zoals je het nog nooit hebt gezien. Over olifantenpaadjes, langs kanalen en spoorlijnen en braakliggende terreinen doorkruisen we het westelijke Ruhrgebied; van werkende staalfabrieken naar arbeiderskolonies, van industrieel erfgoed naar winkelcentra, van landelijke idylle naar rangeerterreinen, van indoor wintersport naar cokesovens, van snelwegen naar volkstuinen.
Onderweg bezoek je een aantal bekende highlights maar duik je daarna weer snel af in de onverwachte en opmerkelijk groene wereld die het bekende industriële erfgoed omringt. Je maakt kennis met de typische Ruhrgebied-verschijnselen als de Imbissbude, de Halde, de Industriebrache de Trinkhalle en de Schräbergarten.

Oude fabrieksinstallaties in Duisburg, nu onderdeel van Landschafspark Duisburg-Nord.

Je overnacht op een hele bijzondere plek; speciaal voor Essen, Groene hoofdstad van Europa heeft kunstenaarsgroep Observatorium hun beroemde Warten auf den Fluss opgebouwd. De locatie is een spontane jungle op een onbedoeld eiland middenin Essen. In dit prachtige bouwwerk dat architectuur én sculptuur inéén is zijn 2 x 4 slaapplekken gerealiseerd. We gebruiken daar ook het (vegetarische) diner en kunnen -terwijl de zon achter het kunstmatige heuvelland- ondergaat napraten en reflecteren op de bijzondere gedaanteverwisseling die het Ruhrgebied heeft ondergaan.

Laatste datum in een serie van 3:

  • donderdag 31 augustus – vrijdag 1 september (aanmelden uiterlijk 11 augustus)

Kosten:

€ 235,- p.p. *

Inclusief: openbaar vervoer vanaf Arnhem Centraal (heen en terugreis en eventueel vervoer in het Ruhrgebied), 1 overnachting met diner en ontbijt bij Warten auf den Fluss, 2 x lunch, 1 x kaffee und kuchen, entreegelden. * de prijs is exclusief dranken

Aanmelden: hansnl@hansjungerius.nl